Sunday, December 27, 2009

KAta-KAta


mengenali seseorg itu kdgkala mmbuat kite ketawa..
mngenali sseorg itu jg kdgkala mmbuat kite mngalirkan air mata...
sesungguhnya,mengenali sseorg itu mampu memberi kite sjuta rasa...
marah,sedih,gmbira,syg&rindu..
tp sedarkah kte..???
mngenali seseorg itu sebenarnya adalah 1 anugerah,
biarpun hanya seketika & sekadar teman smentara..
bersyukur lah dgn kehadirannya kerna
barangkali melaluinya lah kite mngerti apa itu erti khidupan..!!

Seandainya kita di cipta utk menjadi satu,
pasti suatu ketika, kita akan bertemu..
Seandainya kita dicipta untk tidak bersatu,
walau dekat selalu aku takkan menjadi milikmu…

aku ingin mencari ketenangan diri..agar hidup bukanlah sekadar mimpi...
kerna aku sedar...bukan mudah utk mengejar impian...pernah suatu ketika dulu kupunya harapan besar...kini aku xpasti dapatkah aku miliki...??

~berusaha.sabar.redha.tawakal.teguhkn iman~;)

-justly the mem0ries still alive-

H.U.R.T.


urmm...im juz n0t in mo0d..
ada apa dengan cinta..???
huhh..benar kah kite kne cintai org yg cintai kite??
tp knpe harus ade cinta?
kdg2 gembira kdg2 sedih kdg2 sakit kdg2 derita
arrggghhh...........!!!!
bile gembira,kite x ingt dunia...
bile sakit psl cinta,hahh..tanggung la ko!!
knpe hati ku di sakiti??
layak kah ak untk mencintai dan di cintai???
why we must be like this???arrghhhh........!!!

urmm...sory,juz nk lepas kn geram+sakit jew!
but without love,hidup tidak bererti...
sayang pada Allah,Rasul,Keluarga,diri sndri n rakan2...

sekian,luahan untk hari ini..tQ~

Sunday, December 20, 2009

IZiNKAN DIRiKU MELUAHKN KATA

Bismillah,salam pembuka bicara kpd semua...

izinkan diriku meluahkan kata...
byk sgt sbnrnye yg ingin di luahkan..kn senang andai dapat kalian selam n tau dgn sendiri nye ape yg terpendam di hati ku ini..huhuhu tp ku yakin,semua itu xkn bisa terjadi..
aku juga insan biasa yg pernah membuat kebaikan,kejahatan serta kesilapan...
byk benda,dugaan dan cabaran yg telah mengajar aku erti hidup di dunia yg sementara ini..
syukur Alhamdulillah aku dapat hadapi segala dugaan dari-Nya dgn tenang walaupun gel0ra dan 0mbak badai serta ribut petir yg melanda sungguh dahsyat sekali.hanya Tuhan saja yg tahu..
berkat s0kongan dari sahabat,rakan2 serta keluarga tercinta menjadikan aku betambah kuat untuk bangun serta tabah hadapi segala dugaan n badai yg melanda..
namun,ku pasti semua insan pasti mempunyai masalah sendiri,cume cara dan keadaan yg berbeza..
jika xde masalah itu bkn kehidupan name nya kn..huhuhu
biar lah segala perit getir yg telah ku tanggung berlalu tanpa meninggalkan kesan dan tanda walau setitik pun..dan biarlah segalanya menjadi pengajaran paling berharga buat ku..sem0ga diri ku sentiasa di lindungi oleh-Nya..dan aku sedar masih ramai insan yg menyayangi diri ku...terima kasih untuk segala-galanya...



andai dapat ku undurkan putaran dunia,ingin ku ubah semula kata-kata dan tingkahlaku ku...
dengar lah tangisan hati ku..gelora jiwa ku..beri lah ketenangan kpd ku...sem0ga diriku kuat dan mudah untuk menjalani hari-hari yang mendatang...semoga terhindar dari ku orang-orang yg tidak berguna serta terhindar segala kejahatan duniawi...ku mendoakan kebaikan untuk diri ku serta semua insan-insan di muka bumi ini...

"Tuhan ku, aku tidak layak untuk Syurga mu,namun tak pula aku sanggup menaggung seksa neraka Mu..
dari itu kurniakan lah keampunan kpd ku..
ampun kan lah dosa ku, sesungguh nya Engkau lah pengampun dosa-dosa besar..."

Luahan Seikhlas Hati,
efa nurjannah


AKHiRNYA

setelah 3thn bertungkus lumus memperjuangkn tanah air...ehh,silap
3thn aku berhijrah ke Kuantan,Pahang
demi mengejar dan menggapai impian ku
AKHiRNYA
n0V 2O09 berakhir lah perjuangan ku dlm menggapai segulung diploma
segulung ke sehelai ye??ahh..lantak laa..hahaha..
aku telah terdidik & di didik di sebuah pusat institusi pengajian tinggi swasta or dlm kate pendek nye iPTs...
SHAHPUTRA COLLEGE,Kuantan Pahang...under UiTM


glam0ur gak r kt kntn..bkn sy ckp ye..org yg ckp..haha
Diploma in Tourism Management (HM111)
best belajar pelanc0ngan nie coz keje nye bejln je... sepanjang pen
gajian,byk tempat dh ak lawat...dh mcm bdk sekolh plak..hehe
tp kali nie,ktorg sndri yg urus kan trip 2..
blaja wat pakej melanc0ng dr A-Z,ticketing & reservation,kenali tempat2 pelanc0ngan..
n mcm2 lg laa..dwet pun byk melanc0ng..haha

antara tempat2 yg ak masih ingat..antaranya ktorg
wat trip g
Taman Negara,Pahang -Pulau Pinang- Pulau Ti0man- plg best Trip cruise tasik,putrajaya-Genting highland wat event kt h0tel2 n res0rt2 sekitar kuantan
::..practical..::
Aakasha Travel & Tours,presint 15,putrajaya

(may-sept 2o08)
j0in FAM TRIP"From Taiping with Love"


::..TERIMA KASIH..::
kpd rakan2 sahabat2 pensyarah2 n peny0kong2 sy yg selama ini byk memberi tunjuk ajar, galakan,keceriaan,kasih sayang,nasihat dan bersama2 harungi perjala
nan ini.. jasa kalian sentiasa ku kenang..ingat la memori kita bersama yaa..usah di lupa.. untuk rakan2 seperjuangan,sem0ga kalian terus berjaya dan berjaya dlm menggapai cita2.. jgn sekali2 berputus asa ye..gagal sekali bukan bererti gagal selamanya.. d0a ku sentiasa mengiringi kalian

::..TERISTIMEWA..::

buat mak ayah yg byk menabur jasa demi melihat anak mu berjaya.. jasa dan peng0rbanan mu tiada tandingan.. sem0ga Allah membalas jasa pengorbanan mu..mak ayah
insyaAllah akan ku lakukan yg terbaik untk kalian.. terima lah kejayaan awal ku, segulung Diploma ini.. insyaAllah akan ku terus kan usaha demi meniti kejayaan yg berterusan.. terima kasih untk segala2nya..

::..STUDY PLAN..::
alhamdulillah...ak dpt tawaran sambung blaja ke peringkat yg lebih tinggi
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujiaan) Pengurusan Hotel Pengurusan Hotel & Pelancongan
di UiTM,Shah alam
ketika post ini di tulis,lg 2mggu sblm tarikh daftar..2 jan 2o10.. insyaAllah ak akan cuba buat yg terbaik.. dan semoga ade rezeki untk ku sambung blaja..walaupun pelbagai dugaan dan cabaran terpaksa ku lalui..famly pr0b...tetapi aku tidak akan gentar dan
aku telah bersedia untk terima apa saja keputusan dan apa saja yg akan berlaku pada masa akan datang.. aku percaya pada hukum karma..apa yg terjadi itu lah yg telah tertulis sejak azali
ape yg penting?setiap yg berlaku itu pasti ade hikmah nya..
so,d0nt w0ry b hapy k..:)




REUNi0N f0rm 5ikhlas2O05

Sek. Men. Keb. Jalan3,Bandar Baru Bangi,SeLang0r
selama 5thn aku belajar di SMKJ3..
f0rm 1gigih, 2harm0ni, 3gigih, 4ikhlas, 5ikhlas ,

lps abes sPm..
memasing membawa haluan sendri..
aku melanjutkn pelajaran di peringkat diploma selama 3thn di kuantan
Diploma in T0urism Management,Shahputra College,Kuantan,Pahang
under UiTM

kira-kira 4thn xjumpe..pada tanggal
13 DEc 2o09
:::..1st reuni0n untk klas 4&5ikhlas 2o05..:::
:::..bertempat di Alamanda,Putrajaya..:::
:::..waktu berkumpul jam 2ptg..::
:::..aktiviti->bertukar2 cerita,mkn2,maen b0wling n
lepak kdai
maMak kt presint 15..:::
-wlaupn xsume dpt dtg,majlis tetap meriah n enj0y..lbh2 lg tyme maen b0wling.. hahaha..layaaannn...-

p0sing manja jap..hehe

ika menunjukkan kehebatannya bermain b0wling..juara l0ngkang nie..hehe

hajar~iera~efa~ika~farah~syarah

nad~pojie~meem~zul~ewan

hajar~nad~diana


::..antara yg hadir..::
~ika~
~efa~
~ajar~
~iera~
~nad~

~farah~
~syarah~
~ili diaNa~
~pojie~
~ewan~
~meem~
~zul~


-luv u my bff-ika

-thanx to all my fwendz-
-keep in t0uch k-
-idea best nie dtg nye dr ika-
dan di realisasikn bersama ku n kwn2 len- :)

::.facebo0k.::


Saturday, December 19, 2009

GRAND DINNER HM111 @ 14 fEb 2o09


GRAND DINNER
majlis makan malam bertempat di Swiss Garden Resort & Spa
pada hari kekasih: 14 feb 2o09
untuk meraikan pelajar-pelajar diploma fakulti Pelancongan kolej Shahputra,kuantan pahang
ketika ini aku berada di semester ke-6..
semua terlibat sama..juni0r,seni0r,lecturer n sesape saje yg terlibat..
majlis bertemakan hitam:putih:merah
berlangsung dengan sungguh meriah
wlaupun ia telah berlalu,tetapi kenangan itu tetap BERSAMA
tatap lah gambar kenangan ini...:)

our hawt lecturers...!!


~justly the mem0rie still alive~


K.E.H.I.L.A.N.G.A.N.


untuk tahun 2o09 nie..
pelbagai dugaan dan bermacam-macam cabaran yg telah ku tempuhi
paling menyayat hati ku apabila.....
laptop Acer yg baru ku beli guna duit simpanan ku sendri telah di 'ambil org'
lapt0p yg aku sayang sgt 2 telah ku beli mase PC Fair kt KLCC pada tanggal
12April2o09
dan telah di kebas org pada
18june2o09
MasyaALLAH..hanya 67hari saje laptop 2 dpt bersama ku...
sedih dan hancur nya hati ku hanya Allah saje yg tau
lg sedih sbb lapt0p 2 hilang 5hari lps besday ku..13 jUne
l0kasi lapt0p 2 hilang di umah no*,im6,indera mahkota,KUANTAN,phg
apa lah nasib ku..dan mase lapt0p 2 hilang,aku berada di kelantan..tgh keje part-time cuti semester as product c0nsultant Fernleaf...mmg aku d0wn giler time 2..sape xsedih kn?dh la ssh2 kite kumpul duit nk beli pas2 senang2 org nk curik! lg2 aku nie dr keluarga yg sederhana...
urmm..pelbagai ikhtiar yg aku usahakn dan akhirnye aku dh tau sape yg curik nye..
insan 2 bernama
WAN MUHAMMAD AZRUL BIN MAMAT ARIFING-870403-05-5057 & MOHD SYAHMIL NIZAM BIN HASSAN-870912-11-5695
member kpd member ku...d0rg mmg ****.....
mule2 aku syak je..sbb d0rg mmg slalu wat keje cm2...tp xmengaku..
last2 aku nekad pggl seseorang suruh gertak dorg..
(kawan kepada kawan)
dan hancur hati ku beserta geram dan marah yg teramat2 sgt bile (lepas kena belasah) SYAHMIL baru mengaku die yg curik laptop aku 2..depan mata aku sendri n telinga aku sendiri yg mendengar pengakuan die!!!
Ya ALLAH...xterbayang rase nye perasaan mase 2..rase mcm nk bunuh2 je die 2..
lg 'terharu' bile die ckp die dh jual laptop 2 dgn harge rm5o0 kt bdk terengganu..MasyaLLAH..
tp apa kn daya..sabar je lah..Malaysia ade undang2 kn?tp...
peerrghhh...lg berapi bile SYAHMIL dh di tahan n di lokap tp AZRUL dpt melarikn diri..alasan,POLIS xdpt kesan kt mne die lari.****
2 3 hari je die kt lokap pas2 bapak die yg 2x5 ngn die g jamin n call aku s0h tarik report serta die akan ganti balik lapt0p aku 2...kalo aku mntak 2 lapt0p pon die snggup ganti..janji anak die di bebaskan..siap kate,kesian anak die masih mude..mcm ****!!! tp aku kate ganti balik lapt0p aku dlu..die kate die usaha kn..xlame lps 2 aku dengar cite SYAHMIL dh kuar..bapak die jamin..
aikk...pelik,apasal die leh kuar senang2?aku call polis yg amik kes aku nie..
die boley plak jawab yg SYAHMIL mengaku x bersalah...
last2 kes nie senyap sunyi sepi je sampai skrg
kesian nyer aku..hukhuk

tp aku tau ada dalang di sebaling sume ini-BOY!!!where r u??

wlau di mana korg sume berada skrg nie,ingt lah ALLAH tetap melihat dan bersama

aku sedar yg diri ini tidak lah sempurna untuk menasihatkn org lain
tetapi sbgai org yg teraniaya,aku hanya mampu berdoa..

"Bismillahirrahmanirrahim.."
"Ya Allah,berilah pembalasan yg setimpal kepada org2 yg telah menganiaya diriku, berilah mereka kesedaran untuk melihat jalan pulang ke arah kebaikan, jauhkan lah insan lain dari teraniaya, Ya Allah, sesungguhnya Engkau lah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang"


aku dh dpt terima hakikat n kenyataan ini dan aku sedar setiap yg berlaku itu pasti ade hikmah di sebalik nya..itu lah janji ALLAH..setiap yg datang pasti akan pergi...
tidak di lupakan kpd kwn2 ku yg sentiasaa bersama ku tika susah dan senang..jasa kalian sentiasa tersemat di hati ini..thnx 4 everything...

HANYA KENANGAN
ini lah gambar terakhir lapt0p ku pada 27April2o09

sudah nasib malang ku agak nya...sehari lps lapt0p ku hilang, cermin mata pulak pecah..hukhuk.. nasib xbaik betul..lps satu,satu dugaan yg dtg..
menangis xberlagu laaa....
lg sakit pecah time aku tgh bekerja..dh laa kerja ku bercakap dgn org ramai..
walau pun perit,menahan sedih dalam senyuman..hanya ALLAH saja yg tahu..
teraba-raba dlm kerabunan..huhu


-RETAK SEBELAH-

-setiap yg berlaku pasti ada hikmah nya-
-sabar dan harus terus bersabar-

efa nurjannah




AKU KEMBALI

assalamualaikum dan salam sejahtera kpd semua..

semua??ade ke yg tgk blog ak nie?haha
lame gler x up dates blog nie..huhu tibe2 lak rase keinginan yg membuak2 meng'up dates' blog ku yg telah lame ku tinggalkn..haha..

sejarah pembabitan ku dlm dunia blog ini sekitar ogos 2o08
semua nye di sbb kn pengaruh kak sal n kak iza..hehe
time 2 ak praktikal kt Aakasha Travel & Tours,Presint Diplomatik, Putrajaya..
tgk d0rg sew0nok layan blog..n ak siap s0h kak sal ajar lg..hehe
btw,thanx a lot to kak sal yg byk memberi tunjuk ajar...jasa mu sentiasa ku kenang:)

urm..sebelum tirai 20o9 nie melabuh kn tirai nye..
ingin ku c0ret kn kisah suka-duka ku sepanjang tahun ini...
sem0ga ianya menjadi kenangan terindah bagi kemanisan hari-hari ku dan menjadi ped0man bagi kenangan silam untk ku belajar dari kesilapan supaya menjadi insan yg lebih berguna..
InsyaAllah...

i luv my self


TERIMA KASIH :)

 
KakiBlog