Monday, February 28, 2011

Bila hidup di landa masalah....



Assalamualaikum..
entri ini khas untuk luahan hati ku..
ikhlas dari hati yg ting tong..huhu
dah lama rasa tak update blog..jarang-jarang..
entah di mana hilang nya semangat ku untuk blogging..huhu
semua orang ada masalah sendiri kan?
masalah tu ape ye? makanan ke?hehe
masalah adalah problem..problem adalah masalah..
hah, kan masalah nama nya tu..hehe
yang penting, jangan cari masalah ye...

aku juga insan biasa
 yg bisa di sakiti dan menyakiti
yg bisa di lindungi dan melindungi
yg bisa di cintai dan mencintai

sejujurnya hati ku tak tenang ketika ini
tapi ku yakin, setiap yg berlaku pasti ada hikmah
YA ALLAH hanya pada Mu ku berserah
ku bersyukur di atas segala Nikmat kurniaan Mu

walaupun kita ada masalah
jangan tunjuk kat orang
tak perlu kata apa-apa
SENYUM


Thursday, February 24, 2011

SAYA NAK ! SAYA NAK !



SAYA NAK ! SAYA NAK !

saya berminat untuk menyertai atau berada dalam
senarai pelakon yang bakal diarahkan oleh blogger sendiri..hehee




Wednesday, February 23, 2011

maksud lagu Balqis-UNIC



*suka lagu nie, penuh makna yang mendalam..
 lagu nie mengisahkan tentang Ratu Balqis tunduk kepada Nabi Sulaiman..
kisah penuh boleh baca di SINI..
Hayati lah lirik lagu ini..

BALQIS

Engkaulah ratu di mahligai permata
Istana bayangan syurga
Harta dan takhta mengaburi mata
Tersesat dikau di terang cahaya

Langsung tidak kau endah kata bicara
Utusan hud-hud yang benar
Seruan mengajakmu taat Yang Esa
Tinggalkan menyembah Tuhan sang suria
Balqis, kau bijak dalam menilai dan membuat
pemilihan

Di antara yang sementara dan yang kekal buat
selamanya
Keindahan dunia yang hanya pinjaman untuk
seketika
Atau kebahagiaan hidup di akhirat yang
dijanjikan-Nya

Tak perlu kau singkapi labuh kainmu
Ketika kau melangkah ke istana Sulaiman
Bukannya air yang kau pijak tapi kaca
Terpedaya dikau dek kemilau sinarnya

Hanya sekelip mata mahligaimu pun beralih
Ifrit memindahkannya tanpa kau sedari

Kebijaksanaan Sulaiman telah merubah sekeping
hati
Akhirnya Balqis akur juga akan kelemahan
pada diri
Kau kutip iktibar dari apa yang telah engkau
lalui
Menjadikan kau isteri yang taat kepada
seorang nabi

Pangkat dan jua harta tak menjamin bahagia
Cantik dan keayuan wajah kan pudar akhirnya
Kemiskinan di dunia tak bererti kau terhina
Itu hanya di pandangan mata
Kemewahan tidak bermakna hidupmu
akan sentosa

Kesempurnaan, Tuhan menilainya...
 
 
Balqis
Artist: UNIC



Tuesday, February 22, 2011

adat berkasih....





"berkawan biar seRibu
berkasih biar empat
setia pada yang satu
yang lain jadi kan spare-part"




keh keh keh keh....
jangan maraaa yeee...
sekadar hiburan jew...hihihi

-bye-bye-

:)


Friday, February 18, 2011

Ujibakat Pengacara TRAVELOG!!


17 Feb 20011
Wisma TV RTM, Angkasapuri, KL..

waahh..efa nak jadi pengacara tv laa....hihihi
pergi ujibakat je..untuk rancangan TRAVELOG..
rancangan yg berkonsepkan pelancongan yg ekstrem
menyelongkar tempat-tempat pelancongan yg menarik dan mencabar di Malaysia
seperti panjat gunung, masuk gua, masuk hutan dan sebagainya..hehe
jom layan gambar jap.. :)

dengan kawan efa..sebelum masuk wisma TV..


okay, penting untuk kita bergambar dulu ye...
cari mana-mana sudut yg menarik...haha

beratur ye tunggu giliran...kami lah peserta yg terakhir daftar..haha cune!
tapi sebelum tu, kena isi borang dulu ye....
 satu borang je yg di isi...hehehe
terakhir..peserta ke-85... (ujibakat dari 10pagi-5petang)
kami lebih kurang pukul 3 dari puncak alam..
nasib baik sempat sampai..hehe dalam pukul 4 lebih sampai RTM
isi borang, menunggu dan ujibakat lebih kurang 3 jam..huhu 

sebelah kiri, ANA kawan efa dari diploma lagi..
beliau sangat comel kan??  :)
beliau memang berbakat dan sangat berharap dapat jadi pengacara rancangan TRAVELOG nie..
kawan-kawan doakan beliau dapat ye... :)
beliau dah mencuba yg terbaik..kalau ada rezeki adalah nanti..
kalau takde, boleh cuba lagi...hehe


ATIQAH & EFA
kami menemani ANA je sebenarnya..hehehe
bagi sokongan padu pada sahabat..:) 

okay, dah habis ujibakat,kami pergi MAKAN....!!!
yeeaaahhhh.....j0oom...!! hehehe

-OASIS FOOD COURT-
mid valley megamall

tiqah cakap nama makanan nie "yongtaufu mahal" keh keh keh...

dan menu pilihan efa...
Tenggiri + Lala + Nasi Putih
boleh tahan laa...tapi Pari lagi sedap..menu tiqah & ana..huhu


-okay, sekian untuk waktu ini-

"semoga hari ini lebih baik dari semalan
dan hari esok lebih baik dari hari ini" aminn..




coklat FREE untuk kawan-kawan..


Beryl's Fine Chocolate berbentuk hati untuk kawan-kawan..


satu kotak untuk seorang...
dalam dia ada dua ketul coklat berbentuk hati ye..hehe
pemberian ikhlas dari efa..
bukan sempena hari kekasih okey...
tapi sempena "Friendship day"
untuk semua rakan-rakan seperjuangan efa yg di kasihi...hihi
pelajar semester 5 (HMB5TC/D) Tourism Management UiTM puncak alam..
seramai 44 orang pelajar..




efa gembira bila pemberian efa dapat buat mereka bahagia
dan bergaya begini..yeeaahhh...!!! hahaha luv u all laa...

ucapan terima kasih buat clazmate efa yg baru berjinak-jinak dalam dunia blogging ini.. semoga berjaya dan bahagia selalu ye incik ahpen..!! haha comel entri pasal efa tuuu...!!
blog ahpen...j0m serang..!!


okey dan ini pula adalah pasangan nye..

 beliau juga ada buat entri pasal coklat nie..hahaha mekassiihhh ye kawan-kawan..
comel kn beliau... :)


semakin ramai clazmate efa minat blogging...haha
 pengaruh kuat efa laa tu kn..wakakaka
kalau nak tau, dalam kelas,blog efa femes sebab si ahpen nie asyik buli efa pasal blog..!!haha
tak ramai clazmate yg ada blog..ahpen nie baru je buat blog..sekarang amek kau..tunggu efa pulak buli ahpen dalam blog ye..tungggguuuu ok..haha



*sila abaikan name epah kat blog mereka ye..sebut efa je..mereka salah type tu..ahaha
(apen,ros...tak glemer laa name epah tu..tukar EFA..!!!)



-sekian, mekasihh-

Wednesday, February 16, 2011

Rahsia Siti Nurhaliza...


comel kan gambar nie..bila laa siti akan menimang cahayamata kn..huhu


saje nak letak gambar nie..tumpang populariti Datuk k jap..haha
(saya yg pakai baju pink tu laa..hehe)
masa tengok rakaman


*klik gambar untuk tumbesaran*

okey, ini lah rahsia Siti Nurhaliza....hehehe
nak tahu rahsia selebih nya?? jom tengok sini...



eehhh..dah habis laah..mekassiihh..datang lagi..hihi


Resepi Kek Batik




siapa suka kek batik?? sila angkat laptop..!! hehe
KEK BATIK
adalah kek kegemaran efa..lazat berkrim..nyuummyy...hehe
sangat mudah untuk di sediakan..efa lebih suka buat sendiri dari beli.. lebih puas hati! betul tak?hehe
seorang sahabat msg efa di fb,beliau minta resepi kek batik
so, dengan senang hati efa share..dan nak share dalam blog jugak..hehe :)
resepi ini yg selalu efa gunakan..

Resepi Kek Batik

bahan2:-
1.milo (1 pack kecik)
2.biskut marie (1bungkus)
3.Butter cup (1 bungkus)
4.Susu cair (setengah tin)

cara2:-
1. cair kan butter (api perlahan)
2. masukkan susu..kacau
3.masukkan milo..kacau sampai sebati
4.masukkan biskut marie yg telah di pecah-pecah kan..kacau
5.masukkan dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk
 
dan begini laah hasil nya..

*gambar dari google


-selamat mencuba-


Sunday, February 13, 2011

Kekasih Vs Sahabat


 
" Sesekali jadilah KAWAN yg mendengar dari yg hanya bercerita, ambil lah masa untuk memahami hati & Perasaan KAWAN. Kerana DiA Juga RaSA Takut , bimbang, SediH & KeCewa. KiTA Selalu Melihat DiA ketawa, tapi mungKin Sebenarnya dia tak SetabaH Yg Kita SangKA, DiSebaliK Senyuman itU, mungkin Banyak Cerita SEdih yg Ingin DiluAhkan, Disebalik Ketenangannya, mungkin Tersimpan seRibu kekalutan....."

 

“"U will never know TRUE HAPPINESS until u have TRULY LOVE and u will never understand what pain really is until u have LOST it~"”


Mengenali seseorang itu kadangkala membuat kita KETAWA.
Mengenali seseorang itu kadangkala membuat kita mengalirkn AIR MATA.
Sesungguhnya mengenali seseorang itu memberi kita sejuta rasa
 MARAH, SEDIH, GEMBIRA, SAYANG DAN RINDU.
 mengenali seseorang itu sebenarnya adalah 1 ANUGERAH.
 biarpun hadirnya hanya seketika n sekadar teman sementara. Bersyukurlah dgn kehadirannya barangkali melaluinya kita mengerti apa itu erti
 PERSAHABATAN
 
 
 
*ikhlas dari ku buat mu sahabat*
 

Saturday, February 12, 2011

Anda Suka Mawar Plastik..??

bunga dan perempuan memang tak dapat di pisahkan..
ehhh..betul ke??hehe tapi tak semua perempuan suka bunga...
bunga ada pelbagai jenis..
bunga segar, bunga plastik, bunga layu, bunga-bunga cinta..kihkihkih
efa suka sangat bunga Mawar Merah..
efa pernah dapat jambangan bunga mawar merah
best gila laa perasaan time dapat tu..excited..hahaha
tapi boyfriend bestfriend yg bagi..kahkahakah
best kan dapat bff yg ada bf yg baik macam tu..
untung saye..hehe gf dapat bunga, kawan gf pun dapat jugak..hihi
 tapi itu semua kenangan..huhu

bunga nie di hasilkan oleh si comel fie..my friend..
beliau sangat kreatif..cantik kan..??hehe
dan kredit to atiQah hasil gambar tersebut..kihkih..:)

oohh ye, tujuan efa sebenarnya nak memperkenalkan kepada anda...
MAWAR PLASTIK

blog beliau sangat comel..
orang nya pun comel..bijak, baik pulak tu..
kena puji lebih-lebih, dengan harapan beliau akan belanja efa McD..hahaha boleh..??
Mawar Plastik a.k.a. Ros adalah clazmate efa..
beliau baru berjinak-jinak dalam dunia blog nie..
baru tak baru sangat laa..blog beliau dah maju sekarang..:)
mari bagi sokongan padu pada beliau..keh keh keh
j0oom follow blog Mawar Plastik...:)

Wednesday, February 9, 2011

Jangan Malas-Malas...!!!

gambar nie masa sem-3..kat UiTM Shah Alam..awal 2010
mock meeting subject BEL...haha lawak betul laa time nie...

okey, berkenaan dengan tajuk kita hari ini ye..
JANGAN MALAS-MALAS...!!!
sebenarnya efa amat laah kemalasan...
oo00ohhh...NO..!!! Help..help...!!
ada kelas jap lagi..tapi rasa sangat malas nak pergi..
kenapa laa selalu jadi macam nie kan..hehe
tapi malas-malas pun tetap kena pergi...huhuhu
hye RAJIN, jom teman efa..!!! kita jadi kawan baik ye..heheehe


okey, sekian..
saya ada tugas yg harus di jalan kan..hikhik
bye2..


U can DO Anything but NOT Everything







Tuesday, February 8, 2011

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??



Partime Genting Highland...


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

 lame dah tak update blog nie..keadaan tidak mengizinkan..huhu
 seminggu cuti CNY efa buat partime kat Genting..1-6Feb2011
line broadband pulak tak berapa okay kat sane..huhu
susah nak online..
okay, partime hari tu efa jaga Flying Coaster..
sebelum nie efa tak pernah naik pun Flying Coaster nie..
teringin tapi tak berani nak naik..hahaha
bukan takut ye, cume tak berani je..kehkehkeh 
tapi masa kerja tu kena paksa naik..
 dah alang-alang dapat free, naik jela kan..hehe
best jugak benda nie..main terbang-terbang..
main sambil tutup mata memang lagi terbaik..!! haha




urmm..tak berkesempatan nak bergambar time kerja..
nie pun curi gambar member jew..huhu
sekadar kenangan..:)


*sangat best dan penat dengar orang jerit-jerit setiap hari...haha
ada ke sesiapa yg pernah naik Flying Coaster nie lebih dari 10 kali??
kalau ada, anda memang hebat laa..!! hehehe


TERIMA KASIH :)

 
KakiBlog