Friday, November 25, 2011

SAYA RINDU MEREKA... T_T


SAYA RINDU SANGAT-SANGAT









SAYA RINDU IBU SAYA


SAYA RINDU AYAH SAYA



SAYA RINDU FAMILY SAYA


SAYA RINDU ADIK LELAKI SAYA


SAYA RINDU KAWAN-KAWAN SAYA



SAYA RINDU ORANG TERSAYANG




SAYA RINDU SAHABAT SAYA





SAYA RINDU AWAK





SAYA RINDU KAMU





SAYA RINDU DIA







SAYA RINDU SEMUA









Sunday, November 20, 2011

Siti Nurhaliza 2012


Hujan rintik-rintik, 
     laut bergelora,
     Siti makin cantik,
              ramai makin suka ^^

Hai semua orang..!!hehehe ^^ cantikkan tarikh hari ini.. 20112011 ^^ untung laa siapa yang bertunang, menikah dan berkahwin pada hari ini..kann..hehe tidak lupa juga buat mereka yang menyambut ulang tahun kelahiran hari ini.. teristimewa buat sahabat-sahabat efa masa diploma kat Kolej Shahputra dulu:

*Nabila Chacha yang menyambut birthday ke23..selamat ulangtahun..semoga berjaya & bahagia dunia akhirat.. dan selamat pengantin baru buat girl Rozana yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini..semoga berbahagia sehingga akhir hayat.. girl,maaf tak dapat datang =_=.


okey, mari kita kembali pada topik asal...hehe
berkenaan tajuk di atas, SITI NURHALIZA 2012,
efa nak kongsi cerita best nie..hehe KEYWORDS yang paling banyak orang cari kat blog efa..hihihi
nampak menarik sebab hampir semua kata kunci adalah Siti Nurhaliza...hehe



Terima kasih Dato' Siti Nurhaliza..
hikhikhikhik :D
sekian



thanks sudi baca ^^

Saturday, November 19, 2011

Buah-buahan berkhasiat yang di sebut di dalam Al-Qur'an





Kita semua tahu bahawa buah-buahan mempunyai banyak khasiat dan Allah menciptakan pelbagai jenis buah, setiap jenis memiliki rasa dan harum tersendiri meskipun semuanya tumbuh di tanah dan air yang sama. buah-buahan dan sayur-sayuran juga merupakan  sumber-sumber vitamin dan nutrisi  yang banyak.  Allah menciptakan tanaman ini dan memperlihatkannya kepada manusia agar mereka mengambil hikmah dan mensyukuri-Nya. Al-Qur`an menyebutkan begitu banyak jenis buah-buahan, yang akan tersedia bagi orang-orang beriman di dalam surga.

berikut adalah jenis buah-buahan berserta hikmah dan manfaat yang disebutkan di dalam Al-Qur`an


1. PISANG
"Berada di antara pohon bidara yang tidak berduri, dan pohon-pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya), dan naungan yang terbentang luas, dan air yang tercurah, dan buah-buahan yang banyak, yang tidak berhenti (buahnya) dan tidak terlarang mengambilnya." (al-Waaqi'ah [56]: 28-33)

Pisang, yang kaya dengan vitamin B6, juga buah yang sangat bergizi, terdiri dari air (75%), protein (1.3%) dan lemak (0.6%). setiap buah pisang juga mengandungi karbohidrat dan potassium dalam jumlah yang mencukupi. selain dapat menolong menyembuhkan banyak penyakit, pisang sangat di galakkan untuk menyembuhkan demam, gangguan sistem pencernaan dan kejang-kejang. selain itu, pisang juga menurunkan tekanan darah dan digunakan untuk penyembuhan pelbagai alergi. 

2. ANGGUR
"Lalu dengan air itu, Kami tumbuhkan untuk kamu kebun-kebun kurma dan anggur; di dalam kebun-kebun itu kamu memperoleh buah-buahan yang banyak dan sebagian dari buah-buahan itu kamu makan." (al-Mu`minuun [23]: 19)

anggur boleh menghilangkan rasa penat untuk mereka yang banyak menggunakan kegiatan fizikal dan mental. kandungan besi dan gula di dalam buah anggur yang juga mempergiat produksi darah dan menjadi ubat untuk untuk penderita-penderita liver, ginjal, dan sistem pencernaan. Anggur merangsang berfungsinya ginjal dan membantu mengeluarkan hampas-hampas tubuh seperti urea. Dengan mengeluarkan air yang berlebihan dari tubuh, anggur menurunkan tekanan darah. Anggur juga menguatkan organ jantung, befaedah dalam menyembuhkan bronchitis dan batuk, serta meningkatkan kecantikan kulit kerana anggur membersihkan darah.

3. DELIMA
"Dan Dialah yang menjadikan kebun-kebun yang berjunjung dan yang tidak berjunjung, pohon kurma. Tanaman-tanaman yang bermacam-macam buahnya, zaitun dan delima yang serupa (bentuk dan warnanya), dan tidak sama (rasanya). Makanlah dari buahnya yang bermacam-macam itu bila dia berbuah, dan tunaikanlah haknya di hari memetik hasilnya (dengan dikeluarkan zakatnya);dan janganlah kamu berlebih-lebihan. Sesungguhnya, Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan." (al-An'aam [6]: 141)

Delima, seperti yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandungi potassium yang besar nilainya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Delima dapat memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur, mencegah edema, dan mengurangkan kadar gula yang beredar di dalam darah. selain itu, Delima juga boleh menghilangkan rasa letih otot dan membolehkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

4. ZAITUN
"Dialah, Yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu, sebagiannya menjadi minuman dan sebagiannya (menyuburkan) tumbuh-tumbuhan, yang pada (tempat tumbuhnya) kamu mengembalakan ternakmu. Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanaman-tanaman; zaitun, kurma, anggur, dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya, pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan." (an-Nahl [16]: 10-11)

Kandungan asam linoleik yang terdapat dalam buah Zaitun  sangat bermanfaat bagi ibu-ibu yang menyusui anak. Kekurangan asam linoleik boleh mengurangkan pertumbuhan bayi dan memperbesarkan potensi pada timbulnya beberapa penyakit kulit. Organisasi-organisasi kesihatan, termasuk WHO, menganjurkan orang yang menpunyai penyakit diabetes dan arterioclerosis (penebalan saluran urat darah) tinggi supaya mengambil minyak zaitun yang mengandungi paling kurang 30% asam linoleik. Minyak zaitun juga sangat bagus dan berkhasiat untuk di gunakan dalam masakan. 

5. KURMA
"Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan dan kebun-kebun anggur, tanaman-tanaman dan pohon kurma yang bercabang dan yang tidak bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebagian tanaman-tanaman itu atas sebagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya, pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang berpikir." (ar-Ra'd [13]: 4)

buah kurma mengandungi fruktosa dan glukosa yang keduanya berkalori tinggi, dan mudah serta cepat dicerna. Kandungan gulanya menenangkan saraf yang gelisah serta memberikan rasa aman pada jiwa. Selain itu, kurma juga sangat bermanfaat bagi wanita hamil dan ibu-ibu yang menyusui anak untuk meningkatkan kesihatan janin di dalam perut ibu, mencegah ibu dari rasa lemah, dan membanyakkan air susu.  kurma segar juga memberikan manfaat besar kepada otak, dengan kandungan 2.2% protein, juga berisi banyak jenis vitamin A, B1, dan B2.

                             



*sumber dari: 
Buku Keindahan Dalam Kehidupan 
(Harun Yahya)


Thursday, November 17, 2011

Boomerang [Lagu Tema Telemovie Tudung Tweet TV9]





Assalamualaikum...

Korang tengok tak telemovie Tudung Tweet di TV9...??
 8.30malam semalam (16.11.2011)
di twitter masih kecoh dan panas lagi tweet pasal #TudungTweet
bukak je twitter sana sini ade #TudungTweet..
ramai cakap best...
errkk...best sangat ke eyk??huhu
sebenarnya efa tak tengok pun...terlepas T__T
isskk..isskk..isskk....
tapi kat sini efa nak kongsi laa sinopsis telemovie Si Tudung Tweet
bagi yang tak tengok macam efa nie, 
boleh laa tau sikit-sikit kan..hehe

Si Tudung Tweet

lakonan Liyana Jasmay, Juliana Evans, Natasha Hudson, Izzue Islam, Afiq Muiz


Telefilem nie mengisahkan tentang kehidupan pelajar di kolej yang inginkan perhatian. Zubaidah merupakanseorang pelajar kolej yang sanggup membuat apa sahaja supaya mendapat perhatian ramai. 
Liyana Jasmay yang memegang watak Zubaidah, berasa iri hati terhadap Marissa, lakonan Juliana Evans, yang dianggap saingannya. Marissa merupakan bukan sahaja bijak dari segi komunikasi dan penampilan, malahan ramai gadis di kolej ingin menjadi sepertinya dan menganggapnya sebagai idola.


Situasi ini membuatkan Zubaidah bertambah iri hati dan bertindak mencetuskan spekulasi di laman sosial terhadap Marissa. Apatah lagi ramai jejaka yang ingin menjadi teman Marissa. Pelbagai perubahan dilakukan oleh Zubaidah untuk menyaingi Marissa sehinggalah suatu hari, Zubaidah melakukan sesuatu yang tidak diduga semasa menghadiri kuliah pengajian Islam dan mendapat perhatian ramai! 

bila ramai cakap cerita nie best,
rasa teringin pulak nak tengok..huhu
nanti boleh tengok kat tonton.com ^^ kot..hehe 

lagi satu, 
efa nak kongsi cerita nie jugak..hehe
sebelum nie efa ada buat entri bertajuk


 dan lagu Boomerang menjadi salah satu lagu tema
Telemovie Si Tudung Tweet ^^

joomm layan~~ 





thanks sudi baca ^^

Tuesday, November 15, 2011

Video dan Lirik Lagu Boomerang -Chocolate feat Alyah



-Boomerang - 

Chocolate (featuring) ALYAH. (teaser)







Secepat mata yang berkelip
Cinta kau beralih dari hati ke hati lain
Selagi berpeluang cinta kau memindah
Kejiwa jiwa-jiwa yang tak menduga



Chorus:

Hei encik kau sungguh handal [kau sungguh]
Kau sedarkah kau penjual mimpi [terhandal]
kepada mangsa yang dahagakan cinta [mangsa kau]
Dan cinta kau berakhir duka [akhirnya]



Bagaikan melontar boomerang

Kau harus berjaga
Ia akan berpatah pusing
Bagaikan melontar boomerang
Kau jangan terlupa
Cinta akan kembali menghukum kau nanti





Semudah ABC kau ungkap dan taburkan janji-janji manis
Siang ke malam
Seolah percuma dipetik di udara
Dan orang akan percaya kata kau



[Ulang chorus]





Uu...
Ada tindakan balasan
Ada yang panggilnya terbang
Aku memanggilnya dendam



Setiap bermula pendam ada tindakan balasan

Ada yang panggilnya terbang
Aku memanggilnya dendam
Dendamku pula bersalutkan gula
Nantikan



[chorus]






(Gambar) Chocolate Chocolate alyah

Alyah
memperkenalkan coklat terbaru 

owwhh...alangkah indahnya jika dapat menikmati coklat time nie kan ^^
tapi coklat ini bukan untuk di makan ye..heee ^^
coklat ini hebat sebab boleh menghiburkan orang ^^
yeeaahh....mempersembahkan 
kumpulan Chocolate :)


CHOCOLATE

pertaruh Boomerang!


Alyah, penyanyi yang popular dengan lagu
Tak Mungkin Kerna Sayang, 
telah memilih tiga orang gadis bertuah daripada sesi ujibakat
yang dijalankan oleh syarikat rakaman milik Alyah, Like Music Entertainment. 
dan menamakan mereka 
kumpulan Chocolate ^^


Mereka dah ada single pertama berjudul
Boomerang 
lagu ciptaan Audi Mok & Omar K dan liriknya oleh Ed Samad.
Alyah turut berkolaborasi dengan Chocolate untuk lagu tersebut


kata Alyah Boomerang tu ertinya 
 ibarat sesuatu perbuatan yang kita lakukan akan kena pada kita semua,
 sama seperti permainan boomerang itu sendiri


Chocolate nie terdiri daripada tiga orang gadis cantik, manis dan comel-comel ^^
Pamela (Nadia Parmila Yunus), 24 
Eeza (Nur Shafreeza Zainal Abidin), 18
 Melly (Melley Matius), 23



 Nadia Pamela

 ezza
 melly





JOM 




gambar curik dari facebook
Pem Pammy (Nadiachocolate)
thanx dear..heee ^^



thanks sudi baca ^^

Monday, November 14, 2011

Tagging Game!!


Assalamualaikum....

Ada berita gembira nak kongsi di sini...
dengan hati yg gembira, Efa telah di tagged oleh adik dan kakak yg comel
oowwhhh....sangat teruja apabila mendapat dua game yang sama..
cuma soalan lain-lain...  T_T

 kena jawab 11 soalan..
11+11=22...
menarik bukan...
macam nk jawab soalan test or quiz dalam class je...hehe 
dengan ini, demi menjimatkan masa, ruang dan tenaga,
Efa gabung kan ia menjadi 1 entri je..
senang kannn..hehehe

TERIMA KASIH 
kepada mereka-mereka yg sudi meng-tag diri ini
okey, mari kita mulakan permainan ini..!!!


RULES
  • YOU MUST POST THESE RULES.  
  • EACH PERSON MUST POST 11 THINGS ABOUT THEMSELVES IN THEIR JOURNAL. 
  • ANSWER THE QUESTIONS THE TAGGER SET FOR YOU IN THEIR POST, AND CREATE ELEVEN NEW QUESTIONS FOR THE PEOPLE YOU TAG TO ANSWER.
  • YOU HAVE TO CHOOSE 11 PEOPLE TO TAG AND LINK THEM ON THE POST GO TO THEIR PAGE AND TELL THEM YOU HAVE TAGGED HIM/HER. 
  • NO TAG BACKS. 
  • NO STUFF IN THE TAGGING SECTION ABOUT 
"YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS." 
  • YOU LEGITIMATELY (AKA, REALLY, TRULY, WITH ALL HONESTY) HAVE TO TAG 11 PEOPLE.


11 Thing About Me :


1. Peminat Dato' Siti Nurhaliza ^^
2. Suka gile warna Pink
3. Suka makan jagung rebus
4. Suka makan ikan keli goreng..hehehe 
5. Hati mudah tersentuh
6. Kuat merajuk
7. Suka layan cerita korea
8. Suka kumpul teddy bear ^^
9. susah makan ubat =_=
10. suka budakbudak kanakkanak babybaby comel..hee  ^_^
11. Pelajar UiTM Puncak Alam ^^


Berikut adalah soalan cepu cemas dari adik Syiera Azmi  yg comel ^^


1. Full name korang ?
+ EFA NUR
2. Pernah pergi Beijing tak ?
+TAK PERNAH
3. Share satu picture korang kat jawapan ni boleh ?
+TAK BOLEH..... sory..hehehe ^^
4. Perkare ape yang belum pernah korang cite kat orang lain lagi ?
+Errkk...tak boleh cerita kat sini...
5. Ade brape sibling n anak yang ke brape ?
+ 6 ORANG ANAK KE-3 ^^
6. Name manje korang ?
+EFA..tak manje T_T
7. Berat n Tinggi korang brape ?
+RAHSIA...hahaha
8. Cantik tak Blog kite :P ?
+CANTIK blog awk.... :)
9. Pandai speaking Mandarin ?
+SIKIT-SIKIT...
10. Andai kate korang ade mase seminggu je untuk hidup, ape korang nak buat ?
+BERAMAL.. BERTAUBAT...insaf T_T 
11. Muke korang ade jerawat tak ?
+Time dtg bulan jew..time bulan xdtg xdek..hehehe 




soalan seterusnya dari Kak Suzira ^^

*apa nama penuh anda???
+same ngn jawapan 1st kat atas tuu...hehe*pengetahuan anda ttg saye...???
+kenal kak suzira mase sekolah rendah..kat SKDP :)
*definisi kwn baik pada pemikiran anda???
+sahabat yang sentiasa ada dalam susah mahupun senang
*bile memula kali pertama anda memandu???
+mase belajar memandu..hehe tahun 2007
*per cita2 anda mse kecik2 dulu???
+Doktor, cikgu, polis..sume yg best2..sentiasa bertukar-tukar..hehe
*nama feveret yg anda terpikir nk bg anak2/bakal anak2???
+NUR JANNAH ^^
*hobi di kala lapang anda???
+layan movie :)
*tempat best yg ingin anda kunjungi???
+Mekah :)
*bape kali anda mandi dlm sehari???
+3
*apakah nama manja anda disisi pasangan tercinta???
+RAHSIA.....hehehehe
*bape berat badan anda???
+RAHSIA....kenapa sume tanye berat nie?? sensitif..T__T



TERIMA KASIH 
kepada orang yang telah mencipta game ini..!!
 T__T

dan seribu kemaafan kerana saya tidak dapat 
menghabiskan permainan ini...
atas sebab-sebab tertentu
cukup lah setakat di sini

T_T





Friday, November 4, 2011

Salam AidilAdha :)




selamat pagi kepada semua rakan rakan, jiran tetangga, pakcik makcik
abang abang kakak kakak adik adik semua...hehe

terasa lama dah tak update blog nie..sangat malas okeh! =_=

syukur Alhamdulillah..
Allah permudahkan segala urusan.. Thank You ALLAH :)
hari ini merupakan hari terakhir di puncak alam..
sebab minggu depan mid-sem break seminggu..hehehe
kejap lagi nak balik kampung dahh..yeaaahhh..!!! ^^

sekejap sangat masa berlalu kan..pantas lagi tegas! hee ^^
diam tak diam tinggal dalam lagi 2bulan lebih je nak habis belajar..
lepastu bakal melangkah ke alam perkerjaan...
takutnyew...ehh,bukan..bestnyew.. =_=

*erkk..kenapa kelihatan seperti sangat skema ayat ayat di atas??**
hehehehehee ^^


terasa happy hari ini sebab bangun seawal jam 4pagi 
study untuk buat test kejap lagi...hihi


sebenarnya malam tadi tidur awal sangat =_=
letih sangat tulang tulang badan nie...
bunyi macam hebat kan kepenatan itu?hehe

semalam pergi Bukit Cerakah, Shah Alam..
buat interview untuk group assignment..
sangat best..nanti laa update pasal
Bukit Cerakah tuu..hehehe



di kesempatan ini, efa ingin mengucapkan...

selamat menunaikan ibadah haji kepada seluruh umat islam di dunia..
semoga mendapat haji yang mabrur..
amin!!! ^^


TERIMA KASIH :)

 
KakiBlog